Το άκουσμα της φράσης «έχω Trigger Points» δημιουργεί μια αίσθηση σπανιότητας.
Αν σας πω, όμως, πως Trigger Points έχουμε όλοι ανεξαιρέτως, θα αναθεωρήσετε;
Έχετε διαπιστώσει πως εάν ψηλαφήσετε σημεία του σώματός σας που αισθάνεστε μυϊκή ενόχληση, πιάνετε ένα μικρό μπαλάκι και εάν το πιέσετε η ενόχληση γίνεται πιο έντονη;
Bingo! Μόλις πιάσατε το Trigger Point σας!
Πώς δημιουργούνται αυτά τα «μπαλάκια»; Από ταλαιπωρία του μυϊκού συστήματος.
Δηλαδή:
Είτε με υπερχρήση μυών από χρόνια επιβάρυνση πχ επαναλαμβανόμενες κινήσεις, έντονες προπονήσεις, από λάθος στάση σώματος στο γραφείο, power naps στον καναπέ -ιστορία μου, αμαρτία μου.
Είτε με εφάπαξ μυϊκή καταπόνηση -μία και καλή, που λένε στο χωριό μου- από πτώση, ατύχημα, σήκωμα βάρους με κακό τρόπο, ή από υπερβάλλοντα ζήλο στην προπόνηση.
Και τι προκαλεί αυτή η «ταλαιπωρία»;
«Χτυπάει» στο πιο αδύναμο μέρος του εκάστοτε μυ και δημιουργεί έναν εστιασμένο σπασμό. Αυτός ο σπασμός, αν και ξεγελάει στο μέγεθος, μιας και δεν ξεπερνάει ποτέ το 0.5cm, έχει τσαγανό από τα λίγα!
Φτιάχνει τον προσωπικό του χώρο και όχι μόνο αυτό, δεν κουνιέται από την θέση του με καμία από τις συνηθισμένες πρακτικές που εφαρμόζουμε συνήθως για να «ξεπιάσουμε» τους μύες και αντανακλά συμπτώματα σε περιοχές που ξεπερνούν την διάμετρό του και κάποιες φορές κατά πολύ.
Έτσι γεννιέται ένα Trigger Point και αποκτούμε έναν νέο συγκάτοικο στο σώμα μας.
Όταν ο συγκάτοικος βρίσκεται σε ενεργό κατάσταση, στα ντουζένια του δηλαδή, κάνει αντανάκλαση των συμπτωμάτων κι έτσι μας δίνει το σήμα πως κάτι συμβαίνει.
Όταν ο συγκάτοικος «κοιμάται» -βρεθεί δηλαδή σε ληθαργική κατάσταση αν ξεκουράσουμε την περιοχή, πάρουμε χάπια, κάνουμε μασάζ- δεν τον αντιλαμβανομαστε και ξεγελιόμαστε πως δεν υπάρχει, αλλά αυτός καταστρώνει «ύπουλα» τα σχέδιά του.
Μην τρομάζετε. Τα Trigger Points δεν «δαγκώνουν», αρκεί να τους φερθείτε όπως πρέπει, δηλαδή με σωστή διαχείριση.
Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο από Trigger Points Specialists όπως η καταρτισμένη ομάδα του κέντρου μας, Body Whisperers στη Γλυφάδα.